Forum Kebebasan Media Di Malaysia
Pengerusi: Zulkifli Sulong (Harakah)
Panel : K Kabilan (MalaysiaKini)
Rozaid Abdul Rahman (AgendaMalaysia)
Suria Janib (Editor majalah tidak berkala)

Zulkifli (pengerusi): Pada 3 Mei setiap tahun dunia meraikan hari kebebasan media sedunia. Ia adalah anjuran Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Begitu juga kita di Malaysia. Kita juga meraikan hari yang sama. Insya-Allah pada tahun ini kita akan meraikan pada bulan hadapan iaitu pada 3 Mei akan datang.

Sempena hari yang bersejarah ini kita telah mengadakan satu forum khas. Peringkat yang pertama ini akan disertaikan oleh aktivis-aktivis atau pun penggerak-penggerak media muda di negara kita ini.

Dan kami telah menjemput tiga orang penal di studio pada hari ini yang terdiri daripada tenaga muda media di negara kita. Di sebelah kiri saya adalah K. Kabilan, Ketua Pemberita Malaysiakini.com, di tengah-tengah saudara Rozaid Abdul Rahman, Ketua Pengarang akhbar laman web, AgendaMalaysia dan di hujung sekali saudari Suria Janib, editor sebuah majalah tidak berkala di negara ini.Untuk memulakan perbincangan kali ini, kita dengar apa pandangan mereka dahulu tentang media di negara kita pada hari ini.

K Kabilan (MalaysiaKini): Pada pendapat saya media Malaysia bukan sesuatu yang boleh di banggakan kerana adanya control (kawalan) yang berlebihan oleh kerajaan pada media.

Pemberita selalunya tidak ada Freedom (kebebasan) untuk memberitakan sesuatu perkara terutamanya hal-hal politik tambahan pula dengan adanya rang undang-undang yang agak mengongkong juga bukan memudahkan tugas kita tetapi tambah menyusahkan lagi.

Rozaid (AgendaMalaysia): Yang pertama bagi saya media di Malaysia ini ada satu jurang yang amat besar antara media arus perdana dengan media yang diterbitkan secara berkala atau secara mingguan atau pun tidak ada permit langsung.

Jadi disitu tidak ada satu situasi persaingan yang sama level. Di situ juga memperlihatkan bagaimana media arus perdana hendak menguasai pasaran di negara ini dari sudut pasaran yang lebih baik. Di sudut periklanan yang lebih baik.

Di situ sahaja satu opresive dari segi asas menggerakkan media dalam keadaan yang lebih luas. Yang kedua jurang yang dapat kita lihat antara media di negara ini ialah jurang yang amat besar di antara satu sudut yang lain dengan satu sudut yang lain.

Pada satu sudut yang lain media yang berbentuk hiburan dan juga tahyul, khayalan bercambah-cambah di pasaran tetapi media yang bersifat serius adalah sukar untuk hidup di negara ini.

Antara sebabnya kita harus lihat pada asas perkara ini iaitu kawalan dari segi permit Akta Bahan Cetak dan Mesin Cetak yang selama ini disebut-sebut di war-warkan sebagai menghantui para wartawan di negara ini.

Suria (Editor): Saya sependapat dengan saudara K.Kabilan dan Saudara Rozaid. Media di negara ini banyak batasan, terutamanya banyak kawalan daripada pihak kerajaan. Bila kita hendak mengatakan sesuatu perkara terutama dari segi pandangan kedua pandangan yang berbentuk kritikan terlalu cepat di potong tidak sampai pada peringkat atasan.

Kebanyakkan media-media yang lebih pro kerajaan lebih mudah ke depan lebih mudah diberi perhatian sebebas-bebasnya tetapi pandangan kedua dari pihak pembangkang terlalu banyak batasan. Jadi kita tengok kebebasan media di negara kita ini terlampau banyak campurtangan daripada pihak kerajaan.

Satu lagi dari sudut kebebasan bersuara terlalu banyak halangan. Jadi kita hendak pertikaikan perkara-perkara yang hak, perkara-perkara yang benar tetapi yang menyentuh pengaruh kerajaan itu kita terpaksa berfikir banyak kali untuk kita memberi kritikan yang membina.

Tapi bagi pihak mereka menganggap kritikan dari pihak kedua sebagai satu ancaman. Terlalu banyak akta-akta yang mengongkong, terlalu banyak sekatan-sekatan.

Zulkifli (pengerusi) : Tadi saudara Rozaid ada membangkitkan soal surat khabar mainstreem, sedangkan ada satu pandangan bahawa surat khabar harian pada hari ini tidak menjadi mainstreem lagi.

Misalnya Harakah dari segi cetakannya telah melebihi jumlah cetakan surat khabar harian seolah-olah Harakah adalah mainstreem tetapi Harakah tidak pernah di isytihar sebagai mainstreem.Apa pandangan saudara Kabilan mainstreem media dan alternative media.

Kabilan (MalaysiaKini) : Bagi saya tidak wujud perbezaan mainstreem dan alternative. Semua media itu media. It should be (Itu sepatutnya).

Tetapi masalahnya perception (tanggapan) yang ada pada masa ini di kalangan pembaca yang utama. Mereka seolah-olah merasa apa yang mereka baca di akhbar-akhbar yang di kenali sebagai mainstreem adalah benar

Majalah-majalah, surat khabar-surat khabar, laman-laman web yang lain termasuk Malaysiakini, Harakah, Agenda Malaysia, magazine-magazine yang lain adalah seperti yang disebut tadi seolah-olah pandangan pembangkang sahaja dan tugas kita hanya sebagai pengkritik kerajaan.

Bukan untuk memberitahu fakta yang sebenarnya. Bukan untuk menjalankan tugas kita sebagai seorang pemberita hanya sebagai itu sahaja. Critisize government. Pandangan itu sepatutnya dielakkan.

Rozaid (AgendaMalaysia) : Saya hendak menambah kerana saya sendiri pernah datang dari media yang disebut arus perdana. Masalah di sini ialah masalah dipanggil level field (padang samarata).

Penerbit atau pun pengamal media yang bukan di katagori sebagai mainstreem ini tidak diberi ruang atau peluang untuk bersaing dengan akhbar-akhbar arus perdana yang boleh kita tafsirkan pada hari ini.

Apa yang disebut akhbar arus perdana ialah akhbar yang di terbitkan setiap hari. Itu yang membezakan antaranya. Misalnya Utusan Melayu, Berita Harian, Straits Times, The Sun, The Star dengan Harakah misalnya. Kerana Harakah di terbit dua kali sebulan.

Daripada empat kali ke dua kali sebulan. Di situlah saya maksudkan situasi dimana permainan itu tidak seimbang. Jadi segala-galanya kembali kepada kawalan akta cetak dan mesin cetak.

Jadi, sebagai wartawan, selagi akta itu menghantui mereka selagi itulah mereka tidak memperolehi satu persaingan yang sama rata, jadi itu yang saya maksudkan antara keduanya.

Suria (Editor) : Kita dapati bahawa Harakah itu mendapat lonjakkan selepas isu-isu yang panas tetapi kita dapati keluaran Harakah itu masih lagi terhad kalau kita hendak bandingkan persaingan dengan mainstreem yang lain.

Itu pun berlaku selepas kesedaran politik di kalangan rakyat, mereka beralih kepada pandangan kedua atau pun media alternative ini. Masalah menghantui Harakah itu sendiri ialah akta dan permit. Kita tidak tahu, bila-bila masa kerajaan boleh menarik permit sekiranya Harakah ini memberi ancaman yang luar biasa kepada kerajaan.

Pemantauan akan dibuat kepada majalah alternatif. adi gangguan tetap ada walau pun Harakah tersebar luas.

Kabilan: Ancaman ini bukan sahaja kepada media alternatif. Kalau kita lihat pada tahun 1987, kalau tidak silap saya, akhbar arus perdana The Star telah di tutup. Jadi, ancaman itu sebenarnya dihadapi oleh semua akhbar.

Zulkifli (pengerusi): Kita kembali kepada masalah pokok perbincangan kita pada hari ini, kebebasan akhbar. Sebenarnya apakah kebebasan yang kita hendak?

Kabilan: Senang sahaja bagi saya. Beberapa undang-undang menyekat kebebasan ini harus dihapuskan atau dimansuhkan. Kalau tidakpun, dibuat pindaan agar tidak ada sebarang ancaman. Sebagai contohnya akta cetak dan mesin cetak, akta hasutan, sebab mungkin apa yang kita tulis hari ini, mungkin esok kita boleh ditangkap atas akta hasutan atau ISA

. Lagi satu OSA. Ada beberapa akta sepatutnya diubah. Bagi saya itu yang pertama patut diselesaikan. Saudara Rozaid apa yang kita supaya orang nampak akhbar kita ini betul-betul bebas.

Rozaid (AgendaMalaysia) : Bagi saya idealisma yang saya idam-idamkan ialah seandainya akbar Utusan Melayu boleh kembali ke zaman yang diterajui oleh Said Zahari pada era tahun awal 50 an hujung 50 an dan awal 60 an.

Tetapi selepas itu pengaruh Umno memasuki akhbar seperti Utusan Melayu. Kebebasan yang diperjuangkan oleh Said Zahari itu walaupun beliau dikaitkan dengan ideologi yang lebih kiri tetapi apa hendak ditekannya kebebasan untuk berkarya melahirkan pendapat dan kritikan.

Tetapi persoalannya pada hari ini ialah apakah kebebasan yang hendak kita perjuangkan. Haruskah kebebasan mutlak secara total atau pun harus dalam acuan Malaysia. Apabila kita sebut acuan Malaysia kita tidak boleh lari daripada sifat-sifat kepartian, keagamaan dan perkauman.

Jadi, jika kita pergi lebih jauh daripada itu apakah rakyat Malaysia bersedia menghadapi perubahan. Apakah pengamal-pengamal media sepertimana era saya dulu wartawan di ajar harus sensitif isu-isu yang melibatkan kaum lain.

Misalnya kita diingatkan tidak boleh menulis menyentuh atau menyakitkan hati kaum India atau Cina misalnya. Apakah kebebasan yang diwar-war hari ini menuju setapak lebih ke hadapan.

Soalnya pula apakah rakyat Malaysia bersedia untuk membicarakan misalnya tentang kebebasan untuk berugama atau adakah ugama lain boleh pergi menyeru masyarakat Melayu Islam memeluk ugama lain.

Itu kebebasan tetapi di dalam acuan Malaysia apakah itu ada batas-batasnya ataupun tidak.Itu perlu di bincangkan lebih lanjut lagi dan secara yang lebih mendalam.

Zulkifli (pengerusi) : Bagaimana pula Suria apa yang saudari fikirkan tentang kebebasan. Misalnya ramai yang bangkitkan isu-isu wanita yang kononnya wanita ditekan. Apakah pandangan saudari.

Suria (Editor): Sewajarnya kebebasan itu kena lihat dalam perspektif yang lebih luaa dan kena di kaji semula. Contohnya kita lihat banyak akta-akta yang mengokong seperti di sebut oleh saudara Kabilan perlu dikaji semula atau boleh dimansuh terus.

Lagi satu kalau boleh kita ada garis panduannya agar tidak terbabas. Bebas tanpa babas maksudnya setiap karyawan harus tahu arah mana hendak membawa media itu sendiri.

Arah mana haluan hendak pergi atau ideologi atau idealisma yang ingin diperjuangkan maksudnya ada guard line, ada etika. Maksudnya setiap karyawan itu ada tanggungjawab sendiri untuk memberitahu pada masyarakat perkara yang benar, perkara yang seharusnya di beritahu pada masyarakat.

Zulkifli (pengerusi): Apabila kita bercakap masalah guardline untuk bebas ini selalunya kita jadi subjektif. Katakan berdasarkan kerajaan yang ada, kebebasan ala Malaysia kebebasan yang ada setakat ini sahajalah. Kita perlu ada ISA, kita perlu ada OSA.

Mungkin kebebasan yang saudari Suria cakapkan pula kebebasan sekatan agama seperti mana yang pernah di bayangkan oleh Pak Samad Ismail apabila PAS memerintah negara ini. Ini kebebasan media yang dikatakan dari PAS.

Kabilan (MalaysiaKini) : Bagi saya, media kalau boleh tidak ada kawalan oleh kerajaan secara langsung atau tidak langsung dengan undang-undang atau pressure yang lain.

Sebenarnya media ini satu badan yang berresponsible (bertanggungjawab) dan sensitif. Saya rasa media boleh dibiarkan secara sendiri untuk mengawalkan perjalanan dia tanpa sebarang gangguan.

Kalau pun untuk controlnya saya rasa satu badan independent bebas) seperti yang diamalkan di UK atau pun negara-negara barat lain.

Media Counsel sebagai contohnya boleh ditubuhkan dengan dianggotai oleh orang dari media sendiri, bukan dari kerajaan. Badan ini yang akan mengagihkan bidang kuasa media setakat mana kita boleh pergi.

Sekiranya ada yang melampaui batas, badan ini memanggil editor itu dan mengarahkan agar jangan buat tindakan ini atau ini dan may be should oppologise for that section of society yang telah disinggung. Saya rasa that the way kita sepatutnya bertindak.

Zulkifli (pengerusi): Bagaimana pula dengan saudara Rozaid tentang macam mana nak balance media Malaysia di bawah acuan-acuan yang berbeza ini.

Rozaid (AgendaMalaysia) : Apa yang sedang kita hadapi sekarang ini adalah hasil dari acuan yang dilahirkan era selepas merdeka dan era selepas Dasar Ekonomi Baru di bentuk.

Jadi apa yang diwarisi adalah hasil daripada itu. Saya berpendapat sekiranya tidak ada acuan asal maka tidak wujud Harakah yang ada pada hari ini. Akan ada Harakah dalam bentuk yang lain. Harakah hari ini wujud dengan adanya sekatan-sekatan yang menghalang pandangan-pandangan tertentu daripada berada di pasaran misalnya.

Saya percaya segalanya adanya kembali kepada acuan. Jadi pada masa depan misalnya satu referendum boleh dibuat dan dibawa kembali kepada rakyat Malaysia tentang acuan yang bagaimanakah yang mereka hendak untuk jenerasi yang akan datang.

Kerana jenerasi akan datang ini dibentuk dibuat oleh hasil yang dibuat oleh acuan jenerasi wartawan yang diwakili oleh kita pada hari ini.

Zulkifli (pengerusi): Bagaimana Suria tentang antara acuan-acuan yang berbeza ini pandangan saudari.

Suria (Editor) : Kita berbalik kepada pihak kerajaan yang merajui sistem pemerintahan negara. Mereka sepatutnya mempunyai sikap terbuka untuk memberi kebebasan sepenuhnya kepada semua media. Maksudnya tiada sikap pilih kasih, tiada terlampau bias atau terlampau memihak.

Maksudnya boleh mendengar semua pandangan tidak kira mana-mana pihak asalkan yang penting untuk menjaga sama-sama keamanan negara, sama-sama untuk membangunkan negara. Maksudnya bersifat terbuka tanpa ada rasa macam satu ancaman kepada kerajaan itu kalau kita buat kritikan. Itulah kalau kita beri kebebasan terbuka.

Zulkifli (pengerusi) : Nampaknya kita sampai kepada beberapa persoalan di penghujung. Boleh tak saya simpulkan di antara perkara yang menghalang kebebasan media ini adalah akibat daripada sekatan-sekatan yang ada.

Jadi saudara Kabilan, apakah kita hendak bebaskan media ini bebas sebebas-bebasnya. Boleh diterbitkan oleh sesiapa atau bagaimana.

Kabilan (MalaysiaKini) : Sebenarnya saya rasa dengan adanya internet itulah satu-satu yang akan berlaku dalam masa 5 atau 6 tahun lagi di Malaysia di mana orang ramai akan membuka web sendiri dan cuba menyiarkan berita sendiri.

Tetapi sepertimana saya katakan tadi, dengan adanya satu counsel, media counsel may be kita boleh buat satu konsep. Maknanya siapa yang boleh menjadi penyebar berita dan yang lain akan berada di luar.

Rozaid (AgendaMalaysia) : Yang lebih ideal tiada sekatan kecuali untuk pornografi dan juga satu hasil cetakan yang berbentuk hasutan atau pun satu yang bentuk memfitnah.

Itu yang lebih idealnya. Tetapi sekali lagi kita harus kembali kepada realiti hidup di Malaysia. Di mana kita di kuasai oleh masyarakat yang berbilang kaum. Di mana situasi ini agak unik bila di bandingkan situasi negara-negara lain.

Jadi sekali lagi saya ingin melontarkan kembali hala tuju kebebasan media ini kepada rakyat. Rakyat akan menentukan acuan yang akan datang itu, bentuk yang bagaimana.

Suria (Editor) : Bagi saya, KDN umpamanya patut menimbangkan semula permintaan media alternatif ini untuk mendapat kelulusan yang cepat. Tiada yang sangkut-sangkut, tiada alasan yang munasabah untuk menolak media alternatif. Bagi saya tidak ada alasan yang lojik untuk menyekat penerbitan satu makalah atau pun media.

Dan satu lagi kerajaan perlu sedar bahawa maklumat sekarang tanpa sempadan. Rakyat sudah boleh mendapat maklumat lebih terbuka tanpa ada sekatan. KDN perlu mengambil kira hal ini dan permit yang dipohon perlu diuruskan dengan secepat mungkin tanpa ada banyak double standard.

Zulkifli (pengerusi) : Ya, itu dia saudara saudari berbincangan ringkas pengerak-pengerak muda media di negara ini tentang agenda kita iaitu membebaskan media di negara kita ini. Tetapi sebagaimana yang ditegaskan oleh para panel kita tadi kebebasan yang kita tuntut bukan berdasar kebebasan sebebasnya tetapi berdasarkan acuan-acuan yang jelas yang telah diterima pakai oleh rakyat negara ini secara umum.

Sekian, kita jumpa lagi di rancangan akan datang. Wassalam.